BLOG

octombrie 10, 2017

Perspectiva arhitecturală asupra CBC și trenduri pe piața clădirilor de birouri

CBC News

Gabriel

0

Cluj Business Campus este un proiect de suflet pentru biroul nostru de arhitectura. Avand alaturi un beneficiar partener, extrem de implicat in toate fazele de dezvoltare ale proiectelor, am reusit sa ajungem la cele mai bune solutii functionale, estetice si financiare, pentru a putea oferi spatii de calitate utilizatorilor finali. Fie ca a fost vorba de spatii pentru birouri, scoala, alimentatie publica, sport sau locuire, fiecare functiune a fost conceputa pentru a putea avea o buna relatie cu celelalte, conducand de fapt la spiritul CBC. Prin limbajul arhitectural utilizat am incercat sa ridicam nivelul fondului construit existent in zona, dinamizand perspectivele oferite catre ansamblul CBC, atat local, cat si din diferite puncte de observare ale orasului. Efectele vizuale tridimensionale, sugerate pe fatadele imobilelor, propun un exercitiu de imaginatie privitorilor, oferind imagini diverse in functie de momentul zilei, intensitatea luminii sau perceptia 3D a fiecaruia.

Arhitectura cladirilor mixte, multifunctionale, este o provocare pentru fiecare arhitect. Functiunile diferite au nevoie de un dialog cu exteriorul, dialog ce se realizeaza prin fatade. Acestea sunt semnatura fiecarui arhitect in parte si, in acelasi timp, identitatea vizuala a ansamblului. CBC si-a dorit de la inceput sa fie diferit, sa fie perceput ca o abordare diferita pe piata de birouri, servicii si locuinte din Cluj-Napoca. Acesta a fost si motivul pentru care am propus un limbaj arhitectural diferit de ceea ce ofera concurenta din piata.

Reconversia fostelor platforme industriale ale orasului este un proces in plina desfasurare, ce va schimba radical configuratia si imaginea urbana a acestora. Si in cazul CBC, reconversia fostei platforme Feleacu a reprezentat un impact puternic asupra fondului construit existent, respectiv a calitatii acestuia. Constructiile industriale inca existente in oras vor trebui sa faca loc unor dezvoltari imobiliare de calitate, care sa aiba un impact pozitiv asupra calitatii vietii utilizatorilor lor, dar si a locuitorilor din zona. Multitudinea proiectelor, aflate in diferite faze de dezvoltare, denota un interes major din partea investitorilor pentru acest gen de lucrari. Arhitectii angajati sa materializeze aceste proiecte trebuie sa realizeze responsabilitatea uriasa pe care o poarta, avand in vedere impactul pe care il vor produce in cadrul comunitatilor locale.

Ultima etapa de dezvoltare din cadrul CBC va realiza legatura vizuala dintre etapele 1 si 2, respectiv dintre functiunile de birouri si servicii si cea de locuit. Viitoarea cladire multifunctionala va fi compusa din spatii de birouri, spatii pentru servicii si locuinte colective, incercand sa pastreze calitatile dobandite pana in prezent de imobilele deja aflate in utilizare. Conceptul arhitectural va fi dezvaluit in curand si speram sa putem completa portofoliul nostru cu inca o cladire reprezentativa.

SCRIE UN COMENTARIU

X